DE BROUWERIJ IN GOED GEZELSCHAP, ONZE BUREN

De brouwerij is gelegen tegenover de middeleeuwse burcht en de Sint- Martinuskerk van Herzele. Het is dan ook het ideale startpunt van menig wandel- , fiets- of ontdekkingstocht door Herzele.

Kasteel van de Heeren van Herzele -  De Burcht

De burcht staat symbool voor de heerlijkheid Herzele, een belangrijk gebied binnen het Land van Aalst. Deze versterking, waar vandaag nog belangrijke delen van zichtbaar zijn, is gebouwd volgens een geometrisch grondplan en dateert uit de 13e eeuw. Ze werd aanvankelijk bewoond door de plaatselijke heren.

In de strijd van Gent tegen Lodewijk van Maele, graaf van Vlaanderen, was Seger van Herzele, een bondgenoot van Gent. In 1381 liet de graaf bij een represaillemaatregel de burcht in brand steken en confisqueerde het domein. Even later werd de heerlijkheid aan de heren van Roubaix geschonken en werd de burcht hersteld. Het domein werd vanaf nu van op afstand bestuurd. In 1579 schoten de katholieke Spanjaarden in de strijd met het protestants gezinde Vlaanderen de burcht definitief in puin.

Door huwelijken, verervingen en verkoop kwam de burcht en het domein tijdens de 19e eeuw uiteindelijk in handen van de familie du Parc Locmaria. In 1969 kocht de gemeente Herzele de burchtruïne en startte met de restauratiewerken. Vandaag rest een gedeelte van de slotgracht, een gerestaureerde woontoren en de geconsolideerde onderbouw.

De burchtsite groeide uit tot hét toeristisch visitekaartje van Herzele en dé place to be bij tal van evenementen. Het is één van de weinige burchtsites in opstand uit onze provincie.

Sint-Martinuskerk Herzele

De vroegste vermeldingen van de Sint-Martinuskerk dateren uit de 10de eeuw. Tot in het begin van de 20ste eeuw behield de Sint-Martinuskerk haar middeleeuws volume. Tussen 1912 en 1914 werd westelijk een neogotische nieuwbouw neergezet. Vandaag is het de hoofdkerk van de parochie Herzele-Houtem.

De Sint-Martinuskerk is een kruiskerk met een deels ommuurd kerkhof. Bij het binnenkomen in de kerk kan je vijf prachtige glasramen bewonderen die tussen 1934 en 1955 werden geschilderd. De torenromp is ongewoon. Elke zijde is op een ander wijze doorbroken met spitsboogvormige galmgaten. 

Sint-Martinus, ook wel bekend als Maarten van Tours, was de bisschop van Tours. De legende gaat dat hij op 15-jarige leeftijd de helft van zijn mantel gaf aan een bedelaar, die een verschijning van Jezus bleek te zijn. Maarten kon maar de helft van zijn mantel geven omdat de andere helft eigendom was van Rome. Zo werd Sint-Martinus het symbool van naastenliefde.

bron tekst - gemeente Herzele

 Blader door de belevingsbrochure van de gemeente Herzele

© 2025 Brouwerij De Ryck - BTW BE 0426.062.305 - sitemap - privacy policy - cookie policy Quoted: Websites met méér
Om uw surfervaring te verbeteren maakt Brouwerij De Ryck gebruik van cookies. Meer informatie   OK