It may sound cheersy:
Bier en kaas ; een match made in heaven!
Belgische bier zijn op zichzelf al heerlijk, maar combineer je dat glas gerstegoud met de juiste kaas; dan bevindt je je in de culinaire hemel. laat je verrassen door de heerlijke smaakexplosies bij het mooi pairen van kaas met een lekker bier!
Maar hoe doe je dit nu best? Hier zijn een paar gouden regels:
TIP: Proef eerst de kaas, dan het bier, dan opnieuw de kaas. Als je daarna nog steeds de finesse kan onderscheiden, heb je een winnend team!
- Hoe lichter de kaas, des te lichter ook het bier moet zijn.
- Bieren van lage giting (pils) en witbieren zijn goed te combineren met halfzachte kazen en zachte witschimmelkazen
- Combineer een pikante of sterke kaas met een uitgesproken en wat complexer bier.
- Pils en witbier gaan perfect samen met pittige zachte en halfzachte kazen.
- Lichtzure bieren of iets zoetere bieren zijn het beste gezelschap voor sterke blauwschimmelkazen. Fruitbieren combineren ook geweldig met schapen- of geitenkaas.
- Zachte abdijkazen en ronde abdijbieren zijn voor elkaar gemaakt.
- Bieren van hoge gisting, die een volle en rijke smaak hebben, passen uitstekend bij gerijpte of geaffineerde kazen.
- Bieren van spontane gisting (zoals geuze en kriekbier) doen het goed bij verse kaas of geitekaas.
Tips om een heerlijk originele en gevarieerde kaasschotel samen te stellen:
Geïnspireerd door https://www.lekkervanbijons.be
welke kaassoorten kiezen?
Voor een lekkere kaasschotel hoef je geen hele waaier aan soorten te serveren. Het is vooral belangrijk om niet enkel heel pittige of net heel neutraal smakende kazen te serveren. Voor een boeiende smaakervaring kies je een verse, een zachte, een halfharde, een blauwgeaderde en een harde kaas. Eén of twee kazen per soort is genoeg.
- harde kaas: steenuilke of Arend Tripel kaas, Brugge Oud, Vieux Chimay, Nazareth...
- verse kaas: Senteurs d’Automne, Régalou...
- zachte kaas: Damse Brie, Herve kaas, Brugge Blomme, Keiemse Witten...
- halfharde kaas: Affligem Adbijkaas, Brugge Abdijkaas, Passendale, Père Joseph, Chimay...
- blauwe kaas: Pas de Bleu, Bleu des Moines... een overzicht van Heerlijke kazen van bij ons vindt je op www.lekkervanbijons.be/producten/kaas/soorten-kaas
Wat knabbelen we er nog bij? Varieer zoete, zoute en hartige begeleiders
- Brood, onmisbaar bij een kaasplank. Het neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen. Extra lekker: rozijnenbrood met de zoutere blauwschimmelkazen of een stevige oude kaas.
- Noten, druiven en rozijnen
- Fruit zorgt voor verfrissing aan de kaastafel en in de mond. Bijvoorbeeld heerlijk verse vijgen Of de heerlijk aromatische Durondeau-peer, die perfect samengaat met blauwgeaderde kazen. Lekker verfrissend zijn stukjes appel, kerstomaatjes, radijsjes, selder of komkommer.
- Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung.
- Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys of onze Arend Tripel abrikozencompote. Ook confituren doen het goed bij kaas; experimenteer met onze heerlijke kriekenbierconfituur met Arend Dubbel of frambozen-, peren-, pruimen-, of aardbeienconfituren…
Heerlijke gerechten bereid met bier.
Met z'n complexe en gevariëerde smakenpallet is bier een gedroomd ingrediënt geworden binnen de gastronomie.
Traiteur Kevin Maginet bereidde enkele klassieke en minder klassieke gerechten met één van onze lekkere bieren.
Laat het smaken en serveer met een lekker bijpassend bier van Brouwerij De Ryck natuurlijk!
Ontdek de gerechten
1/ Varkenswangetjes op smaak gebracht met Steenuilke (PDF)
2/ Waterzooi in een pittig soepje van clément (PDF)
3/ Konijn met artisanale kroketjes in een kruidig Arend Winter sausje (PDF)
Geen zin om zelf te koken?
Je kan deze heerlijke gerechten ook steeds bij Traiteur Kevin Maginet bestellen.